24 Aralık 2014 Çarşamba

Geçmiş Zaman İçin Dilekler - 1

Annesi küçük kızın kumral, uzun saçlarını taramaktan yorulmazdı hiç. Demir tasa sıcak su koyar, ince dişli tarağı tasa batırıp kızın saçlarına götürürdü. Alttan özenle toplar ve örerdi. Örülü hali dahi o kadar uzundu ki annesi ördükten sonra aşağıdan yukarıya doğru katlardı küçüğün saçlarını. Omzunda şişman bir örgü dururdu.
Okula geliş gidişlerinde hep hayret ederdik. Parlak ama kendini göstermeyen, örgü yığını  onu ne zaman görsek omzunda yüktü. Yorulmaz mı diye sorardık sık sık. Yorulmadığını söylerdi. Annesinin uzun saçı sevdiğinden bahsederdi. 'O zaman aç derdik, aç da bi bakalım.' İzin verirdi açardık, çok güzel parlak saçlardı onunkisi. 'Açık bıraksan olmaz mı?' derdik.' Olmaz karışır, birbirine girer' derdi. 'Bi ders olsun aç olmaz mı?' derdik. Bi ders açardı, sonra tekrar örmemi isterdi. 'Rahat edemiyorum' derdi. Üstüne giderdik, 'biraz kes olmaz mı? O zaman açabilirsin, karışmaz hem' derdik. Ne çok dert edinmiştik onun saçlarını. Birgün olsun açtığını hatırlamıyorum. Ben onu bildim bileli saçları omzunda bir yüktü.
Sonra bigün okula gelmedi. Bıraktı okulu. Muhtemelen 6. sınıfa geçtiğimiz yıldı. Evlenmişti. Üzüldüm, ama daha küçük dedim. Yengem 'severek evlendi' dedi. Şaşırdım. İyi biliyorum şaşırdığımı. Sonraki yıllarda şaşırmaya devam edecektim. Başına kötü şeyler gelen, evden kaçan arkadaşlarım da olcaktı. O günleri düşündükçe hala şaşırıyorum. 
Sonra gerçekten sevdi mi diye düşünüyorum. O uzun parlak saçları düşünüyorum, eşinin şefkatle taradığını.. Filmlerdeki gibi büyümesine müsaade etmesini, onu sevmesini istiyorum. Geçmiş zaman için dileklerim var. Lütfen geçmişte böyle olmuş olsun. Lütfen eşi her akşam saçlarını taramış olsun, sıcak suya batırılmış tarakla. Lütfen, onu küçüğüm diye sevmiş olsun. Sonra evlenecek kadar  sevmeyi öğrendiği yaşta o kız o adamı yeniden sevsin. 

16 yorum:

  1. Geçmiş zaman için dileklerim var...çok zamanı çok anlamı birlikte barındıran bir sızılı cümle.
    "keşke"leri uzun saçlarından daha az olsun o yaşta severek evlendiği için mutlu olması gereken o kızın.
    Ne diyeyim...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel yazmışsın yine. çok sevdim bu yazı başlığını da. Uzun saçlı kız için dileklerin de inşallah gerçek olmuştur. tekrar bu başlık altında yazılarını göreceğiz sanırım. Sabırsızlıkla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim sen sevdiysen gelcek tabisii :)

      Sil
  3. gerçekten çok erken olmuş. gerçek miydi yoksa hikaye mi?

    YanıtlaSil
  4. İçim burkuldu okurken, ne güzel bir anlatım ne güzel bir iç yansıması, umarım dilediğiniz gibi olmuştur herşey..

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle hoş geldin adaş :) Umarım emin adımlarla ilerlersin ki öyle gözüküyor :) Yazına gelince çok içten ve samimi buldum :D Yerinde olsam arkadaşımı arar ve sorardım gerçekte neler olduğunu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabaa hoşbuldum ve hoşgeldiniz bay balık. Teşekkür ederim güzel dileklerin için. Arkadaşımı arayıp sormak, bilmem. Bazı şeyler bilinmemeyi hakediyor sanırım. :)

      Sil
  6. Geçmiş zaman için dilekler ve üzen gerçekler.
    Severek... O yaştaki çocuğu seven adam ne zavallıdır.

    YanıtlaSil
  7. Evet, arayıp sorsan o güzel saçlı arkadaşını olmaz mı?

    Umarım dilediğin gibi mutlu olmuştur ...

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim inşallah öyle olmuştur. :)

      Sil
  8. Gerçekten o kıza ne olduğunu merak ettim :( Umarım her şey onun için iyi olmuştur.

    YanıtlaSil